Kurczak w picie razowej

Komentarze (32) | 05.08.2013
Witam
Dzisiejsze danie to coś co można zrobić w 30 min i zabrać ze sobą na wycieczkę. To właśnie miałam w pudełku podczas sobotniej wyprawy do centrum. Przyznam się ostatnio razowa Pita coraz częściej ląduje w moim koszyku. Może nie jest to najlepsza opcja, ale bułkę na pewno łatwiej przygotować niż ryż - wystarczy ją podgrzać w tosterze.






Kurczak musi być przede wszystkim smaczny. Staram się unikać smażenia a kawałki upieczone w piekarniku byłyby suche. Najlepiej włożyć małe kawałki do naczynia żaroodpornego, dodać przyprawy, czosnek, cebulę oraz zalać wodą. Całość piec 20 min w piekarniku pod przykryciem. To samo można zrobić na patelni - bez dodatku tłuszczu.


Po 20 minutach mamy gotowego soczystego kurczaka. 


Do podgrzanej Pity można włożyć wszystko, ja zdecydowałam się na kurczaka, jajko, awokado i rzodkiewkę. 


Całość zamykamy i wkładany do pudełka. 


270 gramów kurczaka, małe awokado 2 jajka i 3 rzodkiewki rozdzieliłam na dwie porcje i włożyłam do dwóch bułek. To były 2 z pośród 5 moich posiłków tego dnia. W Polsce może być problem ze znalezieniem razowej pity, może ją zastąpić tortilla lub w ostateczności zwykła kromka razowego chleba.


Pozdrawiam