Ciasto marchewkowo - owsiane

Komentarze (14) | 22.06.2016
Witam po przerwie, mam nadzieję że w końcu uda mi się wrócić na stałe. Zaczynam  od publikacji przepisu, który został wykonany pod koniec marca. Razem ze mną mieszka jedna osoba będąca na diecie bezglutenowej. Z tego powodu często próbujemy wypieków bez mąk pszennych i żytnich. Niestety nie jest to proste i nie zawsze wychodzi. Ciasto które dziś pokazuje było łatwe w wykonaniu i wyjątkowo dobre :)






Składniki - porcja dla 3 osób

  • 4 jajka, 
  • 130g mąki owsianej czekoladowej lub 110 mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) + kakao/odżywka białkowa czekoladowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże marchewki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania: 

Obraną marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli nie mamy mąki owsianej, mielimy płatki na mąkę za pomocą blendera, dodajemy kakao/odżywkę białkową - mieszamy. Białka jaj ubijamy na pianę następnie mieszamy z żółtkami. Do jaj dodajemy mniejszymi partiami dodajemy startą marchew, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę owsianą. Po wymieszaniu wszystkiego dodajemy miód, cynamon i proszek do pieczenia. Na końcu do masy dodajemy 2 łyżki oleju. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto na 45-55 min (sprawdzamy patyczkiem twardość). Ogólnie do masy możemy dodać bakalie można też przygotować do niego dietetyczna polewę. My zjedliśmy bez :) Niestety płatki mają  to do siebie, że ciasto na nich nie rośnie takie duże jak po mące pszennej. Na szczęście smak to rekompensuje. 








na porcję 100g wyszło 132 kcal 

Pozdrawiam