Zupa krem z pomidorów i zielony koktajl z awokado

Komentarze (33) | 29.05.2015
Dzisiaj podzielę się z wami dwoma zdrowymi przepisami. W związku z kampanią marki Bosch zostałam poproszona o przygotowanie przepisów z użyciem blendera ręcznego, które sprawdzą się w diecie dla osób aktywnych fizycznie. Krem z pomidorów to jedna z moich ulubionych zup i raczej jedyna, którą od czasu do czasu sama przygotowuje. Jest smaczna, szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu. 




Zupa krem z pomidorów

Składniki: 

  • 6 dużych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów bez skóry w sosie pomidorowym 
  • marchewka, seler, por, pietruszka (włoszczyzna) 
  • 1/4 cebuli
  • masło lub olej do zasmażki
  • bazylia, natka pietruszki, sól, zioła (przyprawy według uznania) 
  • grzanki (na zdjęciu ziołowe) - opcjonalnie

Przygotowanie:

Marchewkę, seler, por i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 min. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilę na maśle lub oleju i dodajemy do wywaru. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry, przekrojone na pół blendujemy i mieszamy z przygotowanym wcześniej wywarem (można odcedzić warzywa). Aby zagęścić nasz krem, dodajemy do niego pomidory w puszce bez skóry, które również wcześniej blendujemy. Dodajemy sól i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze około 10 min. Ja akurat podałam zupkę z grzankami, można również zjeść solo lub dodać np. ryż, makaron, groszek ptysiowy czy śmietanę do złagodzenia smaku


Głównym składnikiem drugiego przepisu jest awokado. Dlaczego wybrałam ten owoc? osobiście bardzo go lubię. Jeśli słyszę, że ktoś za nim nie przepada, zastanawiam się czy spróbował go w odpowiednim momencie, bo zarówno niedojrzałe jak i przejrzałe, może bardzo nie przypaść do gustu. Mimo swojej kaloryczności jest polecany w zdrowej diecie, ponieważ zawiera sporo witamin i cennych składników, które dzięki obecności dobrego tłuszczu są lepiej przyswajalne.


Koktajl z awokado i pietruszką

Składniki:

  • 1/2 dużego dojrzałego awokado
  • mały banan
  • 1/2 jabłka 
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki
  • woda 
Przygotowanie: 


Banan, jabłko i awokado kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy pietruszkę, jogurt naturalny i wodę. Całość blendujemy/miksujemy.



 Ja w tym celu użyłam rozdrabniacza, który poradził sobie z koktajlem w kilka sekund.



BOSCH MaxoMixx

Zarówno zupę, jak i koktajl przygotowałam z użyciem wielofunkcyjnego blendera ręcznego Bosch MSM87165, który mam okazję testować w ostatnim czasie. To mój trzeci blender i na pewno biję na głowę dwa poprzednie pod względem mocy, szybkości pracy i jakości.

Konkurs: Na stronie http://www.blendery-bosch.pl/ możecie go wygrać. Wystarczy wymyślić przepis, który można wykonać za pomocą blendera i wysłać go wraz ze zdjęciem. Zgłoszenie należy sklasyfikować w jednej z czterech kategorii: uroda, fitness, kulinaria i parenting. Nagrodą główną jest dwuosobowy voucher na warsztaty w Akademii Gotowania wraz z pobytem w SPA. Konkurs trwa od 8 maja do 2 lipca 2015 r. i jest podzielony na 8 tygodniowych edycji.



Pierwszy blender, który miałam okazję używać był tak słaby, że nie radził sobie z awokado. Zniechęcona zdecydowałam się na wersję z kielichem, która jest całkiem w porządku ale jej zastosowanie jest mocno ograniczone. Bosch z linii MaxoMixx ma antypoślizgową rączkę i jest wykonany z solidnej stali nierdzewnej. Duża moc - 750 W, 12 stopniowa regulacja prędkości oraz tryb turbo ułatwia i przyśpiesza pracę w kuchni.

Akcesoria też bardzo się przydają. W zestawie mamy:

  • Blok z silnikiem (poza nim wszystko można myć w zmywarce) 
  • Końcówka miksująca 
  • Pojemnik do miksowania z miarką 
  • Duży rozdrabniacz (do orzechów, przypraw, mięs, cebuli parmezanu) 
  • Końcówkę do ubijania 
  • Końcówkę do przygotowania sorbetów i puree
  • Pokrywki do pojemnika i rozdrabniacza