Avokado na kanapce - 2 sposoby

Komentarze (57) | 17 mar 2014
Witam
O tym że Avokado to smaczny i zdrowy wybór, chyba nie trzeba nikomu przypominać. Sama pierwszy  raz spróbowałam tego owocu dwa lata temu, kupił go mój chłopak. O dziwo bardzo mi posmakował i od tego momentu, często gości w mojej kuchni. Kupując go w marketach trzeba uważać, kilka razy zdarzyło mi się, że na następny dzień było całkiem przejrzałe. Tak naprawdę, nadaje się do spożycia tylko przez kilka dni. Dlatego wolę wybierać te twardsze, które po kilku dniach są gotowe do przyrządzenia.




Pierwszy ze sposobów pojawił się już miesiąc temu na moim Instagramie, Zdecydowanie najczęściej jem avokado z czosnkiem. Pokrojone w kosteczkę razem ze startym ząbkiem, ugniatam widelcem na talerzu. 3 minuty i gotowe. 


Tak wyglądały moje kanapki, które zjadłam dzisiaj na drugie śniadanie. Do czosnku i avokado dodałam jedno nieduże jajko na półtwardo. Tutaj również nie było problemu, ze zgnieceniem całości widelcem. 
Na koniec dodałam kiełki lucerny i rzodkiewkę. Było przepyszne :)



Nie wiem dlaczego, ale zazwyczaj te owoce w zimie są tańsze niż w lecie. Wczoraj udało mi się kupić 2 spore sztuki w Tesco po 1,99zł. W wakacje, z tego co pamiętam, kosztowały 4 zł. Nie warto robić większych zapasów. Niedojrzałe avocado, tak jak i przejrzałe nie smakuje dobrze.


A jak wy najczęściej je przygotowujecie ?
Pozdrawiam