Kurczak w cieście francuskim

Komentarze (11) | 12.04.2012
Dzisiaj zaprezentuje wam przepis na kurczaka w cieście francuskim  którego nauczył mnie mój chłopak. Nie ciągnie mnie do gotowania ale muszę to robić bo nie mieszkam już z rodzicami. Ostatnio robię to coraz częściej, bo pewnego razu przeraziłam się w supermarkecie - chciałam sobie kupić gotowe nuggetsy z kurczaka ale zobaczyłam że w ich składzie jest tylko 45% mięsa z kurczaka.....

To danie jest szybkie, smaczne i niedrogie więc robię je bardzo często - polecam zamiast fast foodów. 

Składniki
200g piersi z kurczaka
130 g ciasta francuskiego ( ja użyłam light) do kupienia we wszystkich auchanach, biedronkach " w lodówkach" cena około 3,50 zł tutaj użyłam pół opakowania. 
2-3 plasterki sera żółtego
30 g keczupu
Przyprawy wg uznania ja dodałam:
Staropolską przyprawę do kurczaka, Zioła prowansalskie i czosnek granulowany.



Pierś z kurczaka kroimy na kawałeczki


Wrzucamy na patelnię i niedługo podsmażamy


Doprawiamy 


Ciasto kroimy na paski


Układamy na folii ( można posmarować ją na początek masłem aby się nie poprzyklejało)


Układamy ser ( nie za dużo aby nie wypłynął) 


Póżniej układamy kurczaka ( ja posypałam jeszcze czosnkiem)


Polewamy keczupem


Kładziemy na całość znowu ser


Zawijamy


I pieczemy 15 min w piekarniku w temperaturze 200 stopni



Po 15 minutach 





 

To są dwie małe porcje, lub jedna duża.