Z czego zrobić smoothie cz 1 - Owoce Jagodowe

Komentarze (19) 27 cze 2012
Witam
Cześć pierwsza zapowiadanej ostatnio serii postów o owocach z których można zrobić koktajl. Na początek owoce jagodowe które są źródłem zdrowia i antyoksydantów. Jest ich tak wiele a większość z nas ogranicza się tylko do truskawek i malin. Niestety nie wszystkie są łatwo dostępne, ale za to jakie pyszne. Bo kto nie lubi jagódek :) 




Owoce Jagodowe


Czarna porzeczka -  Bardzo popularna w Polsce. Zawartość witaminy C waha się od 120-215mg/100g. Zawiera też sporo luteiny i beta-karotenu, - związków działających dobrze na wzrok i poprawiających widzenie nocne. Zawiera również związki fenylowe które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Uszczelniają naczynia krwionośne, ograniczają proces utleniania się złego cholesterolu.


Czerwona Porzeczka - Nie jest już tak bogata w Witaminę C jak czarna. Posiada za to bardzo dużą ilość trans-resweratrolu związku który może być odpowiedzialny za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych, procesów starzenia, wzmacnianie systemu nerwowego i immunologicznego 



Agrest - jest bogaty w witaminy C i E, witaminy grupy B i prowitaminę A. Zawiera również minerały i pierwiastki śladowe w ilościach godnych wymienienia - takie jak wapń, potas, fosfor, sód i krzem. Kwaskowy smak pochodzi od zawartości kwasów jabłkowego i cytrynowego.




Truskawka - roślina powszechnie lubiana i uprawiana w Polsce. W sezonie cieszy się niesamowitą popularnością. Posiada bardzo smaczne owoce. Truskawki to dobre źródło Witaminy C. Zawierają askorbinian który jest wrażliwy na temperaturę więc najlepiej podawać je na surowo. Zawierają też dużo fenylozwiązków ciekawostką jest to że duża ich ilość znajduje się w drobniutkich pesteczkach na zewnątrz owocu. 





Malina -  pod względem przeciwutleniającym podobna jest do truskawek i poziomek. Witaminy C w malinach jest trochę mniej, za to te owoce mają dużo kwasu elagowego który ma właściwości: antybakteryjne, antywirusowe, uspokajające, przeciwbólowe. Kwas ten również obniża ciśnienie krwi i hamuje wydzielanie soku żołądkowego. 




Aronia czarnoowocowa -   jest najbogatszym źródłem polifenoli. Ma cierpki smak. Ilość witaminy C jest niewielka. Jest owocem stricte prozdrowotnym - bardzo często wykorzystywanym z farmacji. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziała miażdżycy, reguluje ciśnienie tętnicze krwi. 








Winogrona - są uprawiane najprawdopodobniej od 9 tysięcy lat. Spożywane przez nas w postacie świeżej i suszonej (rodzynki). Są bogatym źródłem polifenoli a ich pozytywne oddziaływania na organizm można zauważyć u Francuzów. Przy niskiej aktywności fizycznej i tłustej diecie praktycznie nie mają problemów z chorobami cywilizacyjnymi. Zawdzięczają to m.in piciu czerwonego wina. Naukowcy nazywają to  "paradoksem francuskim" 




źródła: testu i obrazków: www.pl.all.biz, aktywnosc zdrowie i uroda, www.linemed.pl, www.mediteralma.org, encyklopedia ziół, mamopedia.pl, http://www.andyjskadolina.com


c.d.n ...:)








A wy z czego najczęściej robicie koktajle?

Pozdrawiam