Jak wybrać dobre Awokado ?

Komentarze (19) | 16 maj 2012
Dzisiaj kupiłam sobie 2 sztuki awokado. Udało mi się kupić za mniej niż 2 zł/szt. Jednak denerwuje mnie że u mnie trudno dostać nadający się do zjedzenia owoc. Często są twarde i muszą jeszcze odczekać parę dni w domu. O Awokado pisałam już wcześniej tutaj .
Przyznam się za pierwszym razem zjadłam ten owoc jak był kompletnie niedojrzały twardy i smakował jak trawa. Minęło sporo czasu zanim kupiłam go drugi raz,
Do jedzenia nadają się tylko dojrzałe awokado bez przebarwień. Owoc powinien być miękki, skórka ciemna a miąższ żółty - powinien dać się rozsmarowywać bez miksowania.



tumblr


W polsce dostępne są dwa rodzaje awokado które bardzo podobnie smaukja. Popularne fuerte - zielone z cienką skórką o wydłużonym kształcie oraz hass - okrąglejsze z grubą nawet bardzo ciemną skórką.